Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.07

PORTUGÁL ÚT

PORTO TUY SANTIAGO

Hasznos tanácsok: A portugál út gyakran vezet településektől távolabb, autóutak mellet, majd erdőkön, mezőkön át. Gyakran követi a régi római hadiút nyomvonalát (Via Romana XIX). Források találhatók több helyen, de érdemes vízzel, élelemmel közlekedni. A portugál részen a szállások (csak az alberguek) donativosak, spanyol részen 3 euro. Portugáliában az órát egy órával át kell állítani! Jól jelöltek az utak sárga nyíllal, néha kagylóval, az (x) vagy a kereszt azt jelöli az útkereszteződésben, hogy ne menj arra.

PORTO

Zarándokútlevél kiváltás a belvárosban, a katedrálisban!

Szállás: diákszálló Pousade da Juventude a Rue Paulo Gama megállónál kell leszállni. A városból a 207-es busz visz ki. Vannak, akik a tűzoltóságnál szállnak meg. Én reggel a városba visszamentem az Estadio do Dragao-hoz. Metro, elővárosi vonat (HÉV) átszálló, megállóhely és a piros jelzésű "HÉV"-vel (végállomás Povoade Varzim) kimentem a VILAR DO PINHEIRO megállóig és innen indultam gyalog. Az út vegyes, műút, kisebb forgalmú települések közötti és az eukaliptusz ligetek közötti váltakozva.

VILARINHO (27km a megtett út)

Az útkereszteződésen átmenve a benzinkút mögötti Cafe Capriban kulcs a presszós hölgynél. Négy ágyas kis albergue a kb.200-300m-re levő iskola udvarán. Figyelni az utakon a forgalomra!!!!!!

San Pedro RATES (39km)

Albergue, ha zárva van a nem messze lévő üzletben kiszolgáló hölgynél van a kulcs. Kényelmes, tágas.

BARCELOS (39km)

Nincs albergue. A belvárosban a hídon áthaladva a turista irodában adnak pecsétet és információt. A tüzoltóságnál is meg lehet szállni. A hídon átmenve az óvárosi részen 500 m-es körzetben van a Hotel do Terco és a Rezidencial Arantes). Kellemes város, a Templo do Bom Jesus fehér falú - benne zarándok Madonna szobor a kis Jézussal. Még egy ilyen van a spanyol oldalon is. Nagyon szép.

INNEN EL KELL MENNI EGÉSZEN LIMÁIG, MERT ÚTKÖZBEN NINCS SEMILYEN SZÁLLÁS LEHETŐSÉG. SOK-SOK KM ERDŐBEN, MEZŐN. A TEREP NEM TÚL NEHÉZ, LEHET HALADNI. KÁVÉT ITT JOBB INNI. INNI, ENNIVALÓT ÉRDEMES VINNI!!!!!!!!

PONTE DE LIMA (87,5km)

A városban 2009. kb. augusztus hónapban megnyílt a zarándokszállás. De a folyóparton befelé jövet a templomnál jobbra fordulva kb. 200-300m és ott egy diákszálló is működik Pousada Juventude.

INNEN INDULVA AZ ÚT MÁSODIK FELÉBEN KEMÉNY HEGYIMENET. VÍZ, ENNIVALÓ SZÜKSÉGES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RUBIAES (108km)

A hegyen átkelve pár km után (előre jelölik már) kellemes, kényelmes albergue. Vásárlási lehetőség még némi gyaloglás után, üzletben.

VALENCA (124,7 km)

Az utolsó portugál város. Kellemes hely. Modern, szép, tágas zarándokszállás az erőd és a tűzoltóság mellett.

TUY (128km) ÓRA ÁTÁLLÍTÁS!!!!!!!!! Az első spanyol város. Csodálatos katedrális. Nem messze tőle a lépcsőn lemenve van az albergue. Ha nincs hely, AKKOR SE MENJETEK AHOSTER GENEROSA NEVŰ OLCSÓ SZÁLLÁSRA. Pók az ágyban, Rémes (garniszálló). Enni, innivalóval ellátva kell indulni, mert hosszú út az erdőben, majd a műút mellett.

PORRINO (142,8km)

Albergue. Az út továbbra is forgalmas műút és ipar negyeden halad keresztül.

CABALEIROS - MOS (151,5km)

Albergue kellemes, kényelmes. Kulcs a szemben lévő üzletet vezető hölgynél. Eleinte kényelmes, majd forgalmas út.

REDONDELA (158km)

Albergue a város központjában található. A városból kifelé haladva is figyelni kell az úton. Később hegyi terep, majd hosszan kell menni a következő város elővárosán át.

PONTEVEDRA (158km)

Nagyon szép, modern, kellemes albergue. Vele szemben éttermek. A városban a Sanctuario templomban látható szintén egy zarándok Madonna a kis Jézussal. Mészkő másolata a zarándokszálláson. A szállás előtt egy csodálatos zarándokszobor két alakkal. Szintén egy olyan szakasz jön, ahol nem igen van kávézási, vásárlási lehetőség. Víz, ennivaló fontos!!!!!!!

BRIALLOS (195km)

Kellemes, modern, jól felszerelt albergue az útról letérve kb 300 m-re. Vásárlási lehetőség másfél km-re, kinyit a hölgy, ha csengetnek. Érdemes itt megszállni, mert a következő városban CALDAS DE REIS NINCS ZARÁNDOKSZÁLLÁS!!!!!!!! Változó terepviszonyok, de lehet haladni.

PADRON (216 km)

Át a városon, a katedrális mellett van az albergue. Kellemes, tiszta jól felszerelt. A hídon átmenve üzletek, éttermek találhatók. Vasárnap hatalmas vásár.

TEO (227km)

Santiago felé haladva az útról jól lehet látni az alberguet. PADRON SANTIAGO KÖZÖTTI TÁVOLSÁG 24km. Dombról le, hegyre fel műút, kisebb forgalmú utak. Az elővárosba beérve építkezések, innen leginkább toronyiránt lehet haladni, mert nehéz megtalálni a kagylókat illetve a nyilakat. A portugál út nem könnyebb és nem nehezebb, mint a "francia". A külön varázsa, hogy az eukaliptusz és fenyvesek között mehet az ember nagyon sokszor. Látni az óceán öblöt egyszer-egyszer, jó a levegő.

Más.: Portugáliában a bank automatánál hat karakter a kód. Be kellett mennem a bankba és ott az egyik alkalmazott segített a pénzfelvételben.

Buen Camino!!!!!!!!!!

HASZNOS INFORMÁCIÓK

MEGJELENT 2013-AS KIADÁS

Fontosabb telefonszámok.:

Lisszaboni Magyar Nagykövetség: 1300 Lisboa Calcada do Sto Amaro, 85. Tel.: (351) 21 3645928 // fax : 3632314

Hungary Direct: 0080000360036 (Portugáliából ingyenesen hívható bármely magyarországi szám, a hívás árát az otthoni hívott fél fizeti)

Portugália időjárás figyelő honlapja: www.meteo.pt

Portó turisztikai honlapja: www.portoturismo.pt

 

646006.jpg

 

Ha Te is szeretnél egy példányt a könyvből keress az elérhetőségeimen!

Részletekről érdeklődni tudsz:

Kiss Péter klubvezetőnél
Tel: 06-70-3173-594
e-mail:caminoklub@gmail.com